Temat lekcji: związki zawodowe

28 listopada bieżącego roku ekspert OPZZ, Piotr Szumlewicz prowadził zajęcia na temat rynku pracy i związków zawodowych w XXX Liceum Ogólnokształcącym im. Jana Śniadeckiego.

Przedstawiciel OPZZ został zaproszony przez dyrekcję szkoły wraz z przewodniczącym struktur Związku Nauczycielstwa Polskiego na Woli, Andrzejem Janiszkiem. Zajęcia były prowadzone dla czterech klas maturalnych i dotyczyły podstawowej wiedzy na temat rynku pracy i roli związków zawodowych.

Szumlewicz omawiał sytuację młodych ludzi na rynku pracy. Mówił między innymi o różnych rodzajach zatrudnienia - wskazywał na niebezpieczeństwa i słabości umów cywilno-prawnych, przedstawiał zalety pracy etatowej. Odwołując się do raportów Państwowej Inspekcji Pracy, omawiał najczęściej spotykane rodzaje łamania praw pracowniczych, w tym niewypłacanie wynagrodzeń na czas, łamanie przepisów odnośnie nadgodzin czy stosowanie mobbingu przez pracodawców. Ekspert OPZZ zachęcał młodych ludzi do walki o swoje prawa, opisując, w jaki sposób związki zawodowe przyczyniają się do poprawy warunków pracy. Podczas lekcji uczniowie dzielili się swoimi spostrzeżeniami i prosili o praktyczne rady związane z ich wchodzeniem na rynek pracy. Goszczący w szkole związkowcy zachęcali uczniów do kontynuowania współpracy. W najbliższych miesiącach Janiszek i Szumlewicz planują zorganizowanie kolejnych lekcji dotyczących rynku pracy w innych warszawskich szkołach.
P.Sz